Ny leder Ralph Henk Vaags

Etter fem år som leder, gikk Alf Kjetil Igland ut av komiteen ved utgangen av 2014. Den nye lederen for Kristiansand Filosofikafé er filosof Ralph Henk Vaags. Parallelt med at kafeen får ny leder vil kaféen også få nytt tilholdssted på Aladdin.

ralphKristiansand filosofikafé har fått ny leder. Hvilken visjon har du for filosofikafeen i fremtiden?
– Kristiansand filosofikafé har som visjon å skape refleksjon og ettertanke i forhold til de viktige spørsmålene i livet. Noen av spørsmålene vi tar opp kan være mer dagsaktuelle, mens andre er mer eksistensielle og evige. Jeg tror det er viktig at de som besøker filosofikafeen går hjem med ettertanke og kanskje til og med med et engasjement. Vi ønsker å utfordre litt og stille spørsmål som fører oss litt utenfor vante tankeganger. I tillegg ønsker vi å gi litt god stemning, kanskje til og med underholdningsverdi. Dette er ikke noe nytt for filosofikafeen. Det nye er kanskje at vi i større grad ønsker å være bevisst på akkurat denne visjonen og at vi velger foredragsholdere og tema som i større grad passer inn med den. Dette er ikke lett, og vi må nok regne med noen bomskudd blant blinkene fremover også. Men vi håper å bli enda flinkere.

Filosofikafeen får et nytt tilholdssted fra høsten av: Aladdin kino. Hvorfor har dere byttet sted?
– Grunnen er primært økonomisk. I tillegg tror vi at Aladdin vil passe perfekt for hva vi ønsker å skape av stemning på foredragene våre: litt bohemsk stemning og litt sus fra Paris som er filosofikafeenes fødested – uansett hvor i verden slike kafeer er lokalisert i dag. Det vil bli en god stemning for refleksjon. Vi har jobbet med dette i komiteen, og jeg tror vi har et konsept som uttrykker svært mye av det vi ønsker. Det blir spennende å se hvordan dette fungerer i praksis. Vi ønsker å skape et sted hvor publikum trives og føler seg avslappet.

Ralph Henk Vaags intervjuer Leif Gunnar Engedal og Gry Stålsett etter deres foredrag.

Ralph Henk Vaags intervjuer Leif Gunnar Engedal og Gry Stålsett etter deres foredrag.

Hvem er den typiske besøker av filosofikafeen?
– Jeg tror det er et variert publikum, men om jeg likevel skulle forsøke å peke på en tendens måtte det bli omtrent slik: Mer reflekterte enn gjennomsnittet og selvsagt med interesse for de spørsmålene vi tar opp.

Dere har også arrangert filosofisamlinger på Biblioteket i Kristiansand sentrum – den såkalte ”lille-kafeen”. Kommer denne til å fortsette?
– Ja, den har vært godt besøkt og vi har blitt oppfordret til å fortsette. Undervisningstilbudet på ”lille-kafeen” dreier seg om en foredragsserie på 5 kvelder. Egentlig er det et kurs i filosofi, som er tilrettelagt slik at man kan følge kurset uten å ha spesielle forkunnskaper. For tiden går vi igjennom sentrale tenkere fra filosofiens historie, hvor man også får høre om filosofer som vanligvis ikke tas opp. Det nye er at vi nå lar ”lille-kafeen” gå begge semestre – høst og vår. Dette blir annonsert på våre hjemmesider.

LES HELE FOREDRAGS-PROGRAMMET FOR HØSTEN 2015

No comments yet

Comments are closed