Foredragskalender
Foredragene holdes på Aladdin kl. 19.30. Dørene åpnes kl. 18.30. Etter pausen er det intervju og anledning til å stille spørsmål fra salen. Entré kr. 150,-. Honnør/student kr 100,-

Onsdag 29. januar
Hildegun Sarita Selle: «Fremtiden har flyttet inn i nabolaget»
Et psykologisk, personlig, faglig, morsomt, trist og forhåpentligvis nyttig foredrag om å forstå seg selv og andre i et kulturelt lys, og hvem vi er når ingenting er som før.
I vår tid må stadig flere mennesker flykte og forflyttes, starte på nytt og reorientere seg, mens de ivaretar seg selv og familien sin. Hva gjør det med et menneske? Hva gjør det med de som bodde der fra før? Blir man redd, nysgjerrig, sliten, irritert, engasjert eller later man som om det ikke skjer?
«Akkulturasjon» er navnet på den psykologiske, sosiale, personlige og samfunnsmessige prosessen som skjer når mennesker og grupper skal finne ut av det å leve sammen – en prosess som også kan innebære ubehag. Hvordan finner man tilhørighet, uten å miste seg selv? Hvor mye skal man strekke seg for å inkludere noen?

Onsdag 26. februar
Hans Herlof Grelland:
«Blikket – Eksistensialisme i 2025»
Hvem er jeg i andres øyne? Hva er blikkets makt? Dette spørsmålet virker mer aktuelt enn noen gang. Det handler om utestengning blant ungdom, om «blikking», om å fremstille seg selv i sosiale medier, om å bli oversett og bli til intet, om feminisme, om rasisme, om schizofreni, om hvordan Trump ble sett av sin far eller hvordan Putin blir sett og Zelensky oversett under de pågående forhandlingene om Ukraina. De filosofene som har tematisert blikket er eksistensialistene Jean-Paul Sartre og Simone De Beauvoir. Hva kan de lære oss i dag, så vi kan forstå det som skjer?
Hans Herlof Grelland er professor emeritus i kvantekjemi med universitetslektorkompetanse i filosofi. Grelland går for å være en strålende formidler av filosofi og har ved en rekke anledninger besøkt Kristiansand filosofikafe. Hans siste bok heter «Om følelsene».

Onsdag 26. mars
Petter Møllenberg: «Drømmer»
NB! AVLYST PGA. SYKDOM
I løpet av et 80 år langt liv estimeres det at vi har tilbragt 6 år drømmende. Gjennomsnittlig vil vi ha 6 drømmer per natt. Det er imidlertid de aller færreste av oss som husker mer en bruddstykker av nattens hallusinasjoner. Drømmer opptar en paradoksal nisje i kollektivet: På den ene siden er de kraftfulle subjektive opplevelser og kan by på grenseopplevelser som en ikke vil ha tilgang til i det våkne liv. På den andre siden vil de fleste bekvemt rasjonalisere bort sine nattlige eventyr og sannsynligvis møte forsøk på å forstå mening bak med overbærende smil. Hva betyr drømmene våre? Hvordan kan vi nærme oss dem for å forstå?
«I hver og en av oss finnes det en annen som vi ikke kjenner. Han taler til oss i drømme og forteller oss hvor annerledes han ser på oss enn vi ser oss selv.»
– Carl Gustav Jung
Petter Møllenberg er psykologspesialist og jobber på DPS Solvang i Kristiansand. Han er spesielt interessert i korttidsdynamisk terapi, psykoanalyse og analytisk dybdepsykologi.
Høsten 2025

Onsdag 26. november
Ole Jacob Madsen: «Mannen»
Mer info kommer.
Formen på møtekveldene
Kafékveldene holdes på Aladdin Kulturhus, Kongensgate 6, siste onsdag i månedene januar, februar, mars og september, oktober, november. Dørene åpner kl 18.30. Foredraget begynner kl. 19.30 og varer omtrent 45 minutter. Deretter tar vi en pause på ca. 20 minutter. Kl. 20.45 begynner andre del av programmet. Det vil som oftest være en samtale mellom foredragsholder og møteleder, med anledning til å stille spørsmål fra salen. Programmet avsluttes kl. 21.30.