Foredragskalender

Foredragkalenderen oppdateres fortløpende.

Programmet for vårsemesteret 2018

s200_charlie.krautwaldOnsdag 31.januar
Charlie Krautwald
Nazismens gjenkomst?

Nazismen dukket opp som ny ideologi i mellomkrigstidens Tyskland og fikk tak i den kriserammede befolkning. Dens grunnidéer var sentrert om nasjonal gjenfødsel og et rasistisk verdenssyn der oppdelte samfunnet i «de» og «oss» og krevde indre rensing og ytre ekspansjon. I de seneste årene har radikal nasjonalisme og forakten for «de andre» igjen fått vind i seilene i den vestlige verden. Mange spør med rette om dette er fascismens gjenkomst og om disse strømningene kanskje allerede avspeiler seg i vårt samfunn? Historiker Charlie Krautwald sporer nazismens ideologiske røtter frem til i dag og diskuterer om det grunn til bekymring.

Etter foredraget blir det paneldebatt mellom foredragsholderen, historiker Knut Dørum og filosof Odin Lysaker.


overengetOnsdag 28.februar
Einar Øverenget
Å leve sitt eget liv – om liv, valg og vilje

Livet lever ikke seg selv, men leves av hver og en av oss. Vi har alle hvert vårt liv, men vi legger ikke alltid merke til det. Lar du deg selv reflektere over små og store valg du tar i hverdagen? Det er nok mulig å leve uten å reflektere over det livet man lever, men distanserer vi oss ikke da fra det å være menneske? Gjennom filosofi kan vi forstå vår egen menneskelighet bedre, hevder Øverenget. Vi kan lære oss å leve livet slik at det faktisk blir ditt liv, og ikke en annens.

Einar Øverenget er filosof, forfatter og har i en årrekke vært NRK P1 Nitimens «husfilosof».

brunstadOnsdag 21.mars
Paul Otto Brunstad
Beslutningsvegring – vår tids nye folkesykdom?

Aldri har vi hatt mer kunnskap, muligheter og alternativer, og aldri har vi hatt færre å ta hensyn til når vi skal gjøre våre valg, ofte trenger vi kun å være enig med oss selv. Likevel synes valg og beslutninger å være vanskeligere å ta enn noen sinne. Hva feiler oss? Hvorfor denne frykten for å ta beslutninger? Hva gjør all denne tværingen og nølingen med oss som enkeltmennesker eller som ledere? Kan vi spore noen av de samme problemene i politiske og byråkratiske prosesser, og hva gjør i så fall det med vårt forhold til det demokratiske systemet?

Paul Otto Brunstad er professor ved pedagogikkseksjonen ved NLA Høgskolen i Bergen og seniorkonsulent ved Senter for Lederveiledning. Han har arbeidet mye med etikk og ledelse, bl.annet ved Sjøkrigsskolen i Bergen og Luftkrigsskolen i Trondheim.

Programmet for høstsemesteret 2018

Onsdag 26.september
Filosofikafé
Tema kommer

Onsdag 31.oktober
Paul Leer-Salvesen
Tema kommer

Onsdag 28.november
Filosofikafé
Tema kommer

Formen på møtekveldene

Kafékveldene holdes på Aladdin Kulturhus, Kongensgate 6, siste onsdag i månedene januar, februar, mars og september, oktober, november. Dørene åpner kl 18.30.

Foredraget begynner kl. 19.30 og varer omtrent 45 minutter. Deretter tar vi en pause på ca. 20 minutter. Kl. 20.45 begynner andre del av programmet. Det vil som oftest være en samtale mellom foredragsholder og møteleder, med anledning til å stille spørsmål fra salen. Programmet avsluttes kl. 21.30.