Foredragskalender

Foredragkalenderen oppdateres fortløpende.

Programmet for høstsemesteret 2021

Onsdag 29. september
Hans Herlof Grelland
Tidens gåte

Tiden er både en subjektiv erfaring og en objektiv størrelse. I Einsteins relativitetsteorier blir tiden paradoksal, hva som er virkelig er blitt et problem. Fysikken har aktualisert filosofenes diskusjoner om tidens vesen. Grelland vil denne kvelden presentere et forsøk på å løse «tidens gåte».

Hans Herlof Grelland er master i filosofi og professor em. i kvantekjemi ved Universitetet i Agder. Han har i mange år undervist i temaer på grenseområdet mellom filosofi og psykologi.

 

sliverod2

Onsdag 27.oktober
Sondre Risholm Liverød
Alt du tenker og føler er feil

Med denne tittelen ønsker Liverød å provosere litt, men også å få oss til å tenke litt annerledes på hvordan vi tenker om det å tenke på å tenke (!). Mennesker opplever ikke verden slik den egentlig er, men slik den fremstår for oss. Alt vi opplever filtreres via våre nevroser, og derfor må du ikke stole på verken tanker eller følelser. Det er psykologens beste råd, sier Liverød.

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte.

 

hildevin_profil_liten

Onsdag 24.november
Hilde Vinje
Tiden det tar å bli lykkelig

Å bli lykkelig tar tid, skal vi tro den greske filosofen Aristoteles. Grunnen er at sann lykke ikke bare krever at vi har dygd, men også et fullstendig liv. Et slikt liv får vi kun dersom vi lever lenge. I foredraget henter Vinje fram Aristoteles’ betraktninger om lykke og spør: Hvorfor er tid så viktig? Og hvis vi må leve lenge for å bli lykkelige, hvor lenge er nok?

Hilde Vinje er førsteamanuensis i filosofi ved Universitetet i Agder. Hun har sin doktorgrad fra Universitetet i Oslo, hvor hun skrev avhandling om tid og lykke hos Aristoteles, og har kombinert studiebakgrunn fra filosofi og klassiske språk.

 

Formen på møtekveldene

Kafékveldene holdes på Aladdin Kulturhus, Kongensgate 6, siste onsdag i månedene januar, februar, mars og september, oktober, november. Dørene åpner kl 18.30.

Foredraget begynner kl. 19.30 og varer omtrent 45 minutter. Deretter tar vi en pause på ca. 20 minutter. Kl. 20.45 begynner andre del av programmet. Det vil som oftest være en samtale mellom foredragsholder og møteleder, med anledning til å stille spørsmål fra salen. Programmet avsluttes kl. 21.30.