Foredragskalender

Foredragkalenderen oppdateres fortløpende.

Programmet for vårsemesteret 2018

s200_charlie.krautwaldOnsdag 31.januar
Charlie Krautwald
Nazismens gjenkomst?

Nazismen dukket opp som ny ideologi i mellomkrigstidens Tyskland og fikk tak i den kriserammede befolkning. Dens grunnidéer var sentrert om nasjonal gjenfødsel og et rasistisk verdenssyn der oppdelte samfunnet i «de» og «oss» og krevde indre rensing og ytre ekspansjon. I de seneste årene har radikal nasjonalisme og forakten for «de andre» igjen fått vind i seilene i den vestlige verden. Mange spør med rette om dette er fascismens gjenkomst og om disse strømningene kanskje allerede avspeiler seg i vårt samfunn? Historiker Charlie Krautwald sporer nazismens ideologiske røtter frem til i dag og diskuterer om det grunn til bekymring.

Etter foredraget blir det paneldebatt mellom foredragsholderen, historiker Knut Dørum og filosof Odin Lysaker.


overengetOnsdag 28.februar
Einar Øverenget
Gnist – liv, valg og vilje

Einar Øverenget er en norsk filosof, forfatter og kjent foredragsholder. Han arbeider blant annet med spørsmål knyttet til etikk, verdier, kulturutvikling og anti-korrupsjon i norske og internasjonale selskaper. Øverenget har doktorgrad i filosofi fra Boston College og er rektor ved ACTIVA Humanistisk Akademi, som han forøvrig var med på å danne i 2000. Øverenget er også opptatt av å gjøre filosofien tilgjengelig og har i en årrekke vært NRK P1 Nitimens «husfilosof».

brunstadOnsdag 21.mars
Paul Otto Brunstad
Beslutningsvegring – vår tids nye folkesykdom?

Paul Otto Brunstad er professor ved pedagogikkseksjonen ved NLA Høgskolen i Bergen og seniorkonsulent ved Senter for Lederveiledning. Han har arbeidet mye med etikk og ledelse, bl.annet ved Sjøkrigsskolen i Bergen og Luftkrigsskolen i Trondheim. På filosofikafeen vil han snakke om noe som rammer mange: beslutningsvegring. Beslutningsvegring kan ødelegger for mange, ikke bare voksne, men også for unge som tilhører «The maybe attendig –generation» – en generasjon som av frykt for å feile, kan slite med å ta avgjørende valg i livet.

 

Formen på møtekveldene

Kafékveldene holdes på Aladdin Kulturhus, Kongensgate 6, siste onsdag i månedene januar, februar, mars og september, oktober, november. Dørene åpner kl 18.30.

Foredraget begynner kl. 19.30 og varer omtrent 45 minutter. Deretter tar vi en pause på ca. 20 minutter. Kl. 20.45 begynner andre del av programmet. Det vil som oftest være en samtale mellom foredragsholder og møteleder, med anledning til å stille spørsmål fra salen. Programmet avsluttes kl. 21.30.